woensdag 13 september 2017

Behoud van een kleine RC auto club in Drachten

Hieronder zie je een artikel dat ik heb geschreven voor een kleine RC auto club in Drachten. Het asfalt waar deze club rijdt wordt steeds slechter en men heeft geen geld om  het te vernieuwen en staan er echt alleen voor. Het gaat mij om het behoud van deze kleine club. Onze club! Zo kan ik een bijdrage leveren aan het behoud van de club en onze prachtige RC auto hobby. 

Een raceplek in Drachten?

Klinkt MACD bekend… nee? Wel eens gehoord van Model Auto Club Drachten? Ook niet? Wel eens op een zondag, op het basketbal veld in het Slingepark, Radiografische (RC) auto’s zien rijden? Ja??? Dat zijn dan zeer waarschijnlijk de auto’s van de leden van Model Auto Club Drachten (MACD). Van 1 april tot 1 oktober, twee keer per maand op een zondag wordt in het Slingepark gereden met RC auto’s. Deze racedagen bestaan uit een clubwedstrijd, waar men kan racen in 3 verschillende klassen en een racedag waarin met vrij kan rijden op het circuit.Vanaf 2009 wordt het basketbalveld in het Slingepark gebruikt voor het rijden met deze elektrisch aangedreven RC auto’s, want deze locatie leent zich vanwege de vlakke ondergrond, erg goed voor dit type RC auto.
De club MACD richt zich op mensen uit Drachten en omgeving, die rijden of voornemens zijn om dat te gaan doen, met elektrisch aangedreven RC auto’s in de schaal 1/10. (Ivm geluidsoverlast zijn RC auto’s met brandstofmotoren niet toegestaan). Zoals elke club heeft ook MACD hoogte- en dieptepunten gekend als het gaat om ledenaantallen. De afgelopen 7 jaar varieerde het ledenaantal tussen 12 en 35 . Nu is het ledenaantal stabiel en zijn er 23 leden. De leden komen niet alleen uit Drachten en de directe omgeving maar ook uit plaatsen als Leeuwarden, Gorredijk, Surhuisterveen en Franeker.
Of MACD de komende jaren nog kan blijven rijden, op het basketbalveld in het slingepark is nog maar de vraag. Ondanks het onderhoud en de reparaties dat MACD leden zelf uitvoeren en ook zelf bekostigen, wordt het asfalt elk jaar toch slechter. Voornaamste oorzaken zijn; het gebruik van het basketbalveld als evenemententerrein en het weer. Om te kunnen blijven rijden heeft het bestuur gekeken naar mogelijke geschikte locaties in Drachten en omgeving. Alle locaties werden ook bezocht maar voldeden niet aan de eisen.
Ook is bestuur het gesprek aangegaan met de verantwoordelijke wethouder Jos van der Horst maar dit leverde helaas niets op. De toplaag van het asfalt kan en wil men niet vernieuwen. Voornaamste argumenten zijn ; te weinig leden, club met leden uit andere gemeenten en financiën.
MACD is inderdaad een kleine club, heeft geen sterke financiële positie en is daardoor afhankelijk van de goodwill van instanties, bedrijven en mensen. Een eigen locatie buiten of in een loods/hal is een grote wens, maar helaas een utopie.

Zolang het kan zal MACD blijven rijden in het slingepark en blijven vechten voor het behoud van de club. Maar daarvoor is wel een locatie nodig waar geracet kan worden op nieuw asfalt of in een hal of loods. Heeft Drachten een plek voor een kleine club? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten